Zoogdierenbrein

Wat is het zoogdierenbrein?

Onze hersenen zijn onder te verdelen in drie delen. Naast het reptielenbrein en de neocortex hebben we een zoogdierenbrein. Het zoogdierenbrein wordt ook wel het limbische systeem genoemd. Dit hersengedeelte speelt een grote rol bij de emotionele reacties die met overleven te maken hebben. De impulsen die het reptielenbrein ontvangt, worden verder verwerkt in het zoogdierenbrein. Dit geeft aan dat emoties geen bewuste gevoelens zijn, maar juist lichamelijke reacties die we hebben om gevaar te ontlopen of beloningen te bezorgen. Emoties kunnen bewust of onbewust in ons lichaam voorkomen. Ons zoogdierenbrein is hiervoor verantwoordelijk. Het zoogdierenbrein zorgt dan ook voor onze persoonlijkheid en een deel van ons geheugen.

Het zoogdierenbrein bestaat uit meerdere structuren:

  • De Thalamus ontvangt informatie van alle zintuigen en geeft dit door.
  • Het Limbisch systeem is verantwoordelijk voor ons geheugen en onze emoties.
  • De Hippocampus zorgt voor ons lange termijn geheugen en kan gezien worden als informatieopslag en ophaalmechanisme daarvan.
  • De Amygdala heeft een rol bij onze emoties en conditionering (het leervermogen).


Eén van de eigenschappen van het zoogdierenbrein is dat dit hersengedeelte vooral sterk is in analoge communicatie zoals lichaamstaal. Hiermee communiceren niet alleen dieren, maar ook de mens. Daarnaast is het zoogdierenbrein alleen bezig met de korte termijn. Dit sluit volledig aan bij het feit dat het zoogdierenbrein de basis vormt voor onze emoties, motivatie en het sociaal gedrag.

Op het moment dat een mens niet meer in staat is om rustig na te denken en de emoties de overhand krijgen, schiet deze persoon in het zoogdierenbrein. Dit kan stress, een ongemakkelijk gevoel, prikkelbaarheid of irritatie veroorzaken.

Daarnaast is de kwaliteit van het zoogdierenbrein is bepalend voor ons succes en de manier waarop wij in groepen leven. Het zoogdierenbrein speelt dus een belangrijke rol bij groepsvorming en de waarde die gehecht wordt om ergens bij te horen.